HomeKunstwerkenBellefroid

Fred Bellefroid - Stichters Cultuurcentrum Scharpoord en Bibliotheek

Maxim Willemspad 1, Knokke

Over het kunstwerk:

bellefroid-01

Het kunstwerk beeldt Eugène Mattelaer, Eric Ruysschaert, Antoon Ghekiere en Robert Willems uit. Op basis van een beperkt aantal oude foto’s van de personen die als model werden gebruikt voor deze beeldengroep, weet Fred Bellefroid de figuren te typeren.  Hiervoor maakte hij gebruik van typische voorwerpen als de bekende “carnachière” van Robert Willems,  de “segarre”  en lavalière van Eric Ruysschaert en het boek “Nooit de moed opgeven” van burgemeester Mattelaer.

Wijlen Schepen Maxim Willems had enkele jaren terug het idee om de stichters van het Cultuurcentrum Scharpoord via een kunstwerk te eren.  Zelf was schepen Willems 25 jaar lang Schepen van Cultuur toen hij in mei 2014 overleed.

In 1966 werd dr. Mattelaer burgemeester van Knokke en werd Eric Ruysschaert voorzitter van het Cultuurverbond met Antoon Ghekiere als secretaris.  Samen vormden zij een triumviraat dat met veel gedrevenheid, werklust en inzicht de realisatie van het Cultuurcentrum Scharpoord mogelijk maakte. Eugène Mattelaer, die in 1970 de eerste burgemeester werd van de fusiegemeente Knokke-Heist, was de politieke voortrekker die zorgde voor de nodige subsidies en de politieke steun. Eric Ruysschaert en Antoon Ghekiere stimuleerden de verenigingen om het project te steunen. Het Cultuurcentrum werd in de periode 1970-1975 gebouwd. Robert Willems liet het cultuurcentrum opleven door de hoofdbibliotheek naar Scharpoord te laten verhuizen.  Robert stichtte ook de seniorenraad die heel wat activiteiten naar Scharpoord bracht.

De “stichters” hebben nu een plaats gekregen dicht bij hun “centrum”.  Met grote fierheid kunnen zij terugblikken op de lange weg die Scharpoord heeft afgelegd vanaf het embryonale idee halfweg de jaren zestig, over de realisatie in 1975 tot het huidige cultuurcentrum dat in heel Vlaanderen een grote waardering geniet!

Over de kunstenaar:

Kunstenaar Fred Bellefroid is bij het brede publiek gekend voor zijn beeld “De kotmadam” op de Oude Markt van Leuven, maar hij heeft ook veel ervaring met het maken van levensechte bustes in brons.  Hij maakt graag gestyleerde werken van mensen in beweging: fietsers, dansers, …  

Fred Bellefroid, die woont en werkt in Leuven, stelde zijn werk tentoon in talrijke individuele exposities, maar nam ook deel aan verschillende groepstentoonstellingen en dat zowel in binnen- als buitenland.

bellefroid-02bellefroid-03
2011
2016
1945
Zonhoven

Afdrukken E-mailadres