Antony Gormley - Another Time XVI (2/5)

Strandhoofd ter hoogte van Surfers Paradise, Het Zoute

Over het kunstwerk:

Antony Gormley - Another Time XVI

Another Time is een reeks van honderd sculpturen die identiek zijn aan de honderd sculpturen van Another Place (2007). De werken hangen van elkaar af: het ene staat permanent tentoongesteld op Crosby Beach aan het estuarium van de Mersey in het Engelse Liverpool; het andere zal door een proces van verspreiding terug te vinden zijn over de hele wereld. Elke sculptuur van Another Place kijkt naar de horizon op twaalf graden in zuidwestelijke richting, terwijl bij Another Time elk werk zijn eigen oriëntatie krijgt.

De lichaamsvormen zijn afkomstig van zeventien aparte afgietselmomenten tussen 19 mei en 10 juli 1995.

De werken tonen hun industriële productiewijze. Elk van de zeventien afzonderlijke momenten werd vijf tot zes keer gegoten, waarbij de beelden de manier waarop ze zijn gemaakt tonen, met sporen van plasticfilm in de gietopeningen van het gesmolten metaal die duidelijk zichtbaar zijn op het roestende oppervlak. De werken zijn ‘corpografisch’: het zijn indexicale lichaamsimpressies die de tijd doen stilstaan.

De geschiedenis van de Westerse beeldhouwkunst is altijd erg op beweging gericht. Ik wil de onbeweeglijke en stille aard van de sculptuur vieren. Het werk werd ontworpen om te worden geplaatst in de beweging van geleefde tijd. Recent werden de werken hoog bovenop gebouwen geplaatst tegen de lucht, buiten de beschutting en bescherming van de architectuur.

Het werk is gemaakt van ijzer, een geconcentreerd aards materiaal dat we vinden in de kern van deze planeet. Elke sculptuur is massief: een compact lichaam.

Het werk stelt de vraag wat de plaats van de mens is binnen het grotere kader. Elk werk staat noodzakelijkerwijs geïsoleerd en is een poging om te getuigen hoe het is om levend en alleen in ruimte en tijd te zijn.

Verklaring van de kunstenaar, mei 2008

Het beeld heeft de vorm van een gestileerde menselijke figuur van 1,91 meter hoogte. Het is van massief gietijzer en weegt 630 kg.

Geschonken door anonieme kunstkenner.

Dit beeld kan enkel bij laag tij waargenomen worden!

Over de kunstenaar:

Engelse beeldhouwer Antony Gormley (1950) groeide op in Hampstead. Hij studeerde van 1968 tot 1971 archeologie, antropologie en kunstgeschiedenis aan het Trinity College, Cambridge, waarna hij naar India en Sri Lanka ging om zich te verdiepen in het Boeddhisme.

Teruggekeerd in Londen, drie jaar later in 1974, zette Gormley zijn studie voort aan de Central School of Art (nu bekend als Central Saint Martins College of Art and Design) en het Goldsmiths College, deed een postgraduate studie beeldhouwkunst tussen 1977 en 1979 aan de Slade School of Fine Art, University College London. Zijn bekendste werken zijn: Angel of the North, een enorme sculptuur bestemd voor de openbare ruimte, als landmark in Gateshead, waartoe opdracht werd gegeven in 1995 en geplaatst in 1998 en Another Time en Another Place (1997), bestaande uit meerdere figuren, onder andere op Crosby Beach bij Liverpool.  

Gormley ontving in 1994 de Turner Prize, werd in 1997 onderscheiden met een OBE en in 1999 met de South Bank Prize for Visual Art. In 2007 kreeg hij de Bernhard Heiliger Award for Sculpture.

Antony Gormley - Another Time XVIAntony Gormley - Another Time XVIAntony Gormley - Another Time XVIAntony Gormley - Another Time XVIAntony Gormley - Another Time XVIAntony Gormley - Another Time XVI
2013
1950
Hampstead

Afdrukken E-mailadres