HomeKunstwerkenRoobrouck

William Roobrouck - Proud

Keerrotonde van de A11, Heistlaan, Ramskapelle

Over het kunstwerk:

roobrouck-proud-nachtfoto-th
"Proud" heeft een hoogte van 9 m en weegt 3.500 kg. Het skelet bestaat uit gegalvaniseerde stalen profielen en het is afgewerkt met Corten-staal panelen.
 
Oorspronkelijk werd het monumentale werk in primeur op de site van Park ter Kalvekete aan het rondpunt in Westkapelle (Knokke-Heist) getoond tijdens de editie 2018 van Tentuinstelling. Met toestemming van de tuineigenaar, Marc Ghekiere, mocht het er staan om op een originele manier de aandacht te wekken.
 
Tentuinstelling is een driejaarlijks evenement dat sinds 2006 plaatsvindt tijdens het Hemelvaart- en Pinksterweekend. In privé-tuinen van leden van Knokse verenigingen worden sculpturen in heel diverse materialen en stijlen opgesteld. De deelnemende kunstenaars staan een deel van hun fee af dat integraal geschonken wordt aan culturele en sociale doelen.
 
William Roobrouck: ”Bij de vraag van Luc Michils (Tentuinstelling) om een eye catcher te realiseren heb ik de locatie vooraf bekeken en nagedacht welk werk ik zou maken om de link te leggen met Knokke-Heist. Ik stelde mezelf de vraag : waaraan doet Knokke-Heist me denken? Ik schreef enkele trefwoorden op om daaruit inspiratie te halen: zon, zee, strand, pracht, praal, schoonheid, fierheid, mooie vrouwen, trendy, toonaangevend, zeilboten, … 
 
Het beeld van een fiere vrouw met opgeheven kin lopend in de Lippenslaan kwam steeds weer in mijn verbeelding. Die mooie vrouw was fier en gelukkig om in Knokke-Heist te zijn. Die fierheid werd uiteindelijk de titel van het beeld: “proud”. De vormgeving van het beeld is een combinatie van een mooi vrouwelijk profiel en de schoonheid van de maan, alsook het zeil van een zeilboot. 
 
In oktober 2017, tijdens een vakantie op het eiland Kos, zag ik een jonge vrouw van 25 jaar uit Macedonië. Ze werkte in een hotel en verwelkomde ons dagelijks bij het bedienen van een drankje. Haar sympathie, stralende lach en natuurlijke schoonheid deed me niet langer twijfelen. Zij, Irena, zou het model worden voor het beeld. Ik trok met haar toestemming een foto.
 
Thuis begon ik te schetsen en technische tekeningen te maken en kwam zo tot het resultaat zoals het er nu staat.
 
Ik ben uiterst tevreden en fier op het resultaat. Proud dus!”

Over de kunstenaar:

William Roobrouck pendelde als kind tussen Gent en De Panne, vond zijn wederhelft voorbij de taalgrens en streek rond 2008 neer in Laarne.
 
De passie voor tekenen en schilderen was er al van kinds af aan, met een moeder als voorbeeld die  aquarelschilderijen maakte . Enkele jaren van academie was dan ook het vervolg. In de Atelier bij pepe aan zee leerde hij als kind al boren, lassen en zagen. ‘Knutselen met machines’ dat was wat opa deed. Toeval of niet, maar dit was in de Kunstenaarslaan 6 in De Panne . Ontelbare uren sleten ze samen in de atelier, maar William liep ook warm voor tekenen en keramiek en zeilen en motorace en metaalbewerking en techniek en... 
 
Een jongen met een tomeloze energie en een onblusbare nieuwsgierigheid. Twee eigenschappen die in de loop van de jaren niet verloren gingen - gelukkig maar!
 
Onder de noemer “ Williams “ maakt William Roobrouck objecten, sculpturen, kunstwerken en stukken design waaruit zijn liefde spreekt voor vormen, ruwe materialen en handwerk. Van de allereerste schets tot het allerlaatste laspunt – hij doet het zelf. En hij doet dat met kennis van zaken. De materialen worden zorgvuldig geselecteerd en bewerkt volgens de regels van de kunst.
 
Combineer twee gouden handen en een levendige fantasie met tonnen technische bagage en de leerjaren bij pepe aan zee en je krijgt objecten met een ziel. Ze combineren staal en vuur of ze toveren met licht, maar telkens verbazen ze opnieuw.
thumbnail20200504164504x800thumbnail20200504164449x800
2018
2020
1977
Tienen

Afdrukken E-mailadres