Jean-Michel Folon - De zee, die grote beeldhouwer

Golfbreker thv Parmentierlaan, Knokke

Over het kunstwerk:

Folon - De zee, die grote beeldhouwer
Kunstwerk Folon tijdelijk weggenomen
 
Het bronzen kunstwerk van Jean-Michel Folon met als naam 'De zee, die grote beeldhouwer' is weggenomen door Art Salvage die de beeldencollectie van Knokke-Heist onderhoudt en herstelt. Door de inwerking van zon, zee en zand had de originele patinalaag op het kunstwerk het zwaar te verduren gekregen.  In de ateliers van Art Salvage zal een nieuwe patinalaag aangebracht worden.  
 
In het voorjaar van 2022 zal dit prachtige werk van Jean-Michel Folon in samenspraak met de Fondation Folon teruggeplaatst worden op het strandhoofd ter hoogte van de Parmentierlaan in deelgemeente Knokke.
 
Folon had iets met Knokke-Heist. Als kind bracht hij vaak zijn vakanties door in Knokke-Heist. Voor het beeldje op het strandhoofd liet Folon zich inspireren door het werk van René Magritte. Het mannetje met de hoed lijkt echter ook op inspecteur Maigret uit de gelijknamige boeken van Georges Simenon. De naam van het werk is geïnspireerd op het kunstessay van Marguerite Yourcenar, ‘De tijd, die grote beeldhouwer’.

Over de kunstenaar:

Geboren in Ukkel en overleden in Monaco. Naast beelhouwer was hij ook tekenaar, schilder, aquarellist, etser, lithograaf, beeldhouwer, ontwerper van wandtapijten en affiches, maker van films, tekenfilms, theater- en operadecors, mozaïeken, glasramen.

Hij is één van de boegbeelden in de Belgische kunst in de 20ste eeuw.

In 1960 toonde hij zijn werken voor de eerste keer aan het publiek. Frankrijk toonde echter geen interesse. Hij stuurde zijn werken naar verschillende magazines in Amerika. The New Yorker, Horizon en Esquire publiceren zijn werk zonder Jean-Michel te hebben ontmoet. Zijn werk werd tentoongesteld op de verjaardag van het MoMA in New York en de biënnale van Venetië in 1970. Deze exposities getuigde van Jean-Mihel's debuut. Hij is internationaal gekend om zijn geïsoleerde personages die vaak in absurde scenes zijn gezet.

Zijn voornaamste inspiratiebron is het ongevoelige en harde van deze wereld, getransformeerd door zijn dichterlijke gave en door zijn subtiele, maar soms bijtende humor. Als kind bracht hij zijn vakanties door in Knokke. Hij overlijdt op 71-jarige leeftijd aan leukemie in Monaco.

Folon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwer
1997
2020
1934
Ukkel (België)
2005
Monaco

Afdrukken E-mailadres