Jean-Michel Folon - De zee, die grote beeldhouwer

Golfbreker thv Parmentierlaan, Knokke

Over het kunstwerk:

Folon - De zee, die grote beeldhouwer

Het mannetje met de hoed duikt steeds weer in zijn werk, de laatste tijd vooral bronzen figuren, op, als een wandelende jood op zoek naar een betere, utopische wereld. De naam van het werk is geïnspireerd op het kunstessay van Marguerite Yourcenar, De tijd, die grote beeldhouwer. Gezeten op een golfbreker en bij hoogtij, dus twee keer per etmaal, overspoeld door de golven, lijkt het beeldje wel op een echte drenkeling.

Als kind al kwam Jean-Michel Folon op bezoek in het Knokse casino. Voor het beeldje haalde Foulon zijn inspiratie uit het werk van René Magritte. Het mannetje met de bolhoed lijkt echter ook op inspecteur Maigret uit de gelijknamige boeken van Georges Simenon. “La Mer, ce grand sculpteur”, een brons, staat of beter gezegd “zit” op een golfbreker, gemodelleerd door de zee in het zand.

Aangekocht van de Kunstenaar

Dit beeld kan enkel bij laag tij waargenomen worden!

Over de kunstenaar:

Geboren in Ukkel en overleden in Monaco. Naast beelhouwer was hij ook tekenaar, schilder, aquarellist, etser, lithograaf, beeldhouwer, ontwerper van wandtapijten en affiches, maker van films, tekenfilms, theater- en operadecors, mozaïeken, glasramen.

Hij is één van de boegbeelden in de Belgische kunst in de 20ste eeuw.

In 1960 toonde hij zijn werken voor de eerste keer aan het publiek. Frankrijk toonde echter geen interesse. Hij stuurde zijn werken naar verschillende magazines in Amerika. The New Yorker, Horizon en Esquire publiceren zijn werk zonder Jean-Michel te hebben ontmoet. Zijn werk werd tentoongesteld op de verjaardag van het MoMA in New York en de biënnale van Venetië in 1970. Deze exposities getuigde van Jean-Mihel's debuut. Hij is internationaal gekend om zijn geïsoleerde personages die vaak in absurde scenes zijn gezet.

Zijn voornaamste inspiratiebron is het ongevoelige en harde van deze wereld, getransformeerd door zijn dichterlijke gave en door zijn subtiele, maar soms bijtende humor. Als kind bracht hij zijn vakanties door in Knokke. Hij overlijdt op 71-jarige leeftijd aan leukemie in Monaco.

Folon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwerFolon - De zee, die grote beeldhouwer
1997
2020
1934
Ukkel (België)
2005
Monaco

Afdrukken E-mailadres