Ossip Zadkine - De poëet

TIJDELIJK NIET BESCHIKBAAR, Het Zoute

Over het kunstwerk:

Zadkine - De poëet

Van het bronzen beeld De poëet'(of De dichter) werden vijf exemplaren gegoten, onder andere ook voor New York. Het beeld geeft op een gevoelige wijze uitdrukking aan “de zanger van de vrijheid”.

De gemeente Knokke-Heist kocht het beeld aan naar aanleiding van de Zadkine-tentoonstelling van 1963 in het Casino. Het werd ingehuldigd op 4 september 1965, in aanwezigheid van de beeldhouwer. De Dichter houdt de lier van Orpheus tegen de borst; het is een “onvoltooid” beeld, een losgerukte plant vol verzen.

In het beeld werd het gedicht Liberté van Paul Eluard verwerkt. Het werd in 1963 aangekocht.

Over de kunstenaar:

Zadkine, geboren in Smolensk, studeerde op zeer jonge leeftijd tekenen en houtgrafiek in Engeland. Vanaf het najaar van 1908 genoot hij onderwijs aan de Arts and Crafts School in Londen. Hij vestigde zich vanaf oktober 1909 in Parijs, waar hij in kringen van Leger, Archipenko en Marc Chagall verbleef en bevriend raakt met Modigliani. Begin 1915 meldde hij zich als vrijwilliger en diende in het Franse leger als soldaat-brancardier. Eind 1917 raakte hij gewond bij een gasaanval.

In 1920 huwde Zadkine met de kunstenares Valentine Prax. Vanaf die jaren liet hij zich inspireren door het kubisme, meer bepaald in het fragmenteren van de lichamen en een welhaast muzikaal ritme, maar bleef fundamenteel expressionistisch werken. Heel geleidelijk verliet hij na 1926 deze kubistische lijn om een eigen stijl te ontwikkelen die sterk werd geïnspireerd door de primitieve kunst. Tussen de twee wereldoorlogen nam Zadkine deel aan talloze tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Hij evolueerde met zijn grotere bronzen werken naar een meer open stijl, altijd balancerend tussen abstract en klassiek, materie en gevoel. Na zijn verblijf in Amerika tijdens WO II stelde hij zijn daar gemaakte werken tentoon in Parijs en Rotterdam; daar kreeg hij opdracht voor zijn beroemde werk 'De verwoeste stad'. Hij opende in Parijs The Ossip Zadkine Studio of Modern Sculpture and Drawing aan de Rue Notre-Dame-des-Champs, vooral gericht op Amerikaanse studenten. In 1950 kreeg hij de Prijs voor Beeldhouwwerk op de Biënnale van Venetië, en werd geleidelijk aan een beroemdheid, overstelpt met opdrachten.

Zadkine overleed in Parijs. Daar werd in 1980 het Zadkinemuseum geopend met werken die hij aan de stad naliet.

Zadkine - De poëetZadkine - De poëetZadkine - De poëetZadkine - De poëetZadkine - De poëetZadkine - De poëet
1956
1965
1890
Wit-Rusland, (Smolensk)
1967
Frankrijk, (Parijs)

Afdrukken E-mailadres